Produkt dnia

Żyto wiaderko 13 kg

Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 85,00 zł 85.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

100%. Oczyszczony i 
wysuszony do wymaganej wilgotności. 

Spakowana w specjalnej mieszance gazów 
w atmosferze beztlenowej

 

Żyto - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże żyto ciekawostki

 

Żyto nie zawsze było przez ludzkość uznawane za zboże. Na początku kariery określano je mianem szkodliwego chwastu. Z czasem jednak przekonano się do tej plennej i odpornej na choroby rośliny. Co dla nas Preppersów jest ważną informacją gdyż z łatwością możemy je w razie potrzeby uprawiać.

Obecnie żyto uprawia się głównie w Europie. Na półkach sklepowych możemy znaleźć liczne wyroby z tego zboża: pieczywo, słodycze, otręby, płatki, a nawet alkohol. Dobrej jakości żywność żytnia jest źródłem cennego błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu, że obfituje w fitoestrogeny, działa przeciwrakowo, a spora zawartość błonnika zapobiega chorobom układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Mimo licznych właściwości prozdrowotnych, ostatnimi czasy żyto jest otoczone złą sławą ze względu na zawarty w nim gluten. Czy mimo to warto włączyć to zboże do codziennej diety?

Dzięki temu, że żyto ma stosunkowo niskie wymagania glebowe i wodne, zajmuje w naszym kraju znaczny areał uprawy. Sama forma ozima występuje na powierzchni ok. 1,5 mln ha. Ziarna żyta najlepiej siać w temp. 10-13 stopni C na umiarkowanie kwaśnych glebach i regularnie je nawozić, jeśli są ubogie w składniki pokarmowe. 

Żyto jako chwast
Co ciekawe, roślinę tę zaczęto uprawiać o wiele później niż pszenicę lub jęczmień. Początkowo uważano ją za chwast, który rozprzestrzeniał się również w Europie, wypierając powoli uprawiane ówcześnie zboża.

Roślina ta znosi temperatury nawet do – 30 stopni C, więc straty w wyniku przemarznięcia w przypadku srogiej zimy są niewielkie.

Ziarna żyta pełne błonnika

Zawarty w pieczywie żytnim (na zakwasie) błonnik nie tylko wspiera diety redukcyjne i usprawnia procesy trawienia. Zapobiega również zaparciom, wrzodom, wzdęciom, skurczom żołądka i nowotworowi jelita grubego. Co więcej, najnowsze badania wykazały, że zawarty w ziarnach żyta błonnik przyczynia się do wzmocnienia profilaktyki gromadzenia się kamieni żółciowych w organizmie. Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik zmniejsza wydzielanie się kwasów żółciowych, chroniąc nas tym samym przed rozwojem groźnych dla zdrowia kamieni.

Opinie o produkcie (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl