Promocje
Chleb żytni w puszce 500 g
Chleb żytni w puszce 500 g
17,80 zł 12,00 zł
szt.
Produkt dnia
Czajnik Silver
Czajnik Silver
315,00 zł
szt.
Osprzęt montażowy do zamykarki puszek
Osprzęt montażowy do zamykarki puszek
540,00 zł
szt.
Młynek ręczny do zboża
Młynek ręczny do zboża
149,00 zł
szt.

Żyto wiaderko 13 kg

Dostępność: brak towaru
Cena: 85,00 zł 85.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.375
Kod produktu: 5A56-603FE

Opis

100%. Oczyszczony i 
wysuszony do wymaganej wilgotności. 

Spakowana w specjalnej mieszance gazów 
w atmosferze beztlenowej

 

Żyto - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże żyto ciekawostki

 

Żyto nie zawsze było przez ludzkość uznawane za zboże. Na początku kariery określano je mianem szkodliwego chwastu. Z czasem jednak przekonano się do tej plennej i odpornej na choroby rośliny. Co dla nas Preppersów jest ważną informacją gdyż z łatwością możemy je w razie potrzeby uprawiać.

Obecnie żyto uprawia się głównie w Europie. Na półkach sklepowych możemy znaleźć liczne wyroby z tego zboża: pieczywo, słodycze, otręby, płatki, a nawet alkohol. Dobrej jakości żywność żytnia jest źródłem cennego błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu, że obfituje w fitoestrogeny, działa przeciwrakowo, a spora zawartość błonnika zapobiega chorobom układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości. Mimo licznych właściwości prozdrowotnych, ostatnimi czasy żyto jest otoczone złą sławą ze względu na zawarty w nim gluten. Czy mimo to warto włączyć to zboże do codziennej diety?

Dzięki temu, że żyto ma stosunkowo niskie wymagania glebowe i wodne, zajmuje w naszym kraju znaczny areał uprawy. Sama forma ozima występuje na powierzchni ok. 1,5 mln ha. Ziarna żyta najlepiej siać w temp. 10-13 stopni C na umiarkowanie kwaśnych glebach i regularnie je nawozić, jeśli są ubogie w składniki pokarmowe. 

Żyto jako chwast
Co ciekawe, roślinę tę zaczęto uprawiać o wiele później niż pszenicę lub jęczmień. Początkowo uważano ją za chwast, który rozprzestrzeniał się również w Europie, wypierając powoli uprawiane ówcześnie zboża.

Roślina ta znosi temperatury nawet do – 30 stopni C, więc straty w wyniku przemarznięcia w przypadku srogiej zimy są niewielkie.

Ziarna żyta pełne błonnika

Zawarty w pieczywie żytnim (na zakwasie) błonnik nie tylko wspiera diety redukcyjne i usprawnia procesy trawienia. Zapobiega również zaparciom, wrzodom, wzdęciom, skurczom żołądka i nowotworowi jelita grubego. Co więcej, najnowsze badania wykazały, że zawarty w ziarnach żyta błonnik przyczynia się do wzmocnienia profilaktyki gromadzenia się kamieni żółciowych w organizmie. Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik zmniejsza wydzielanie się kwasów żółciowych, chroniąc nas tym samym przed rozwojem groźnych dla zdrowia kamieni.

Opinie o produkcie (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl