POKRZYWA liść 50g
Opis
Herbata z pokrzywy – właściwości i zastosowanie:
- przerost prostaty I, II, III stopnia (efekty uzyskamy wyłącznie poprzez regularne stosowanie)
- łagodne stany zapalne pęcherza lub przewodu pokarmowego
- kamica moczowa
- skaza moczanowa
- reumatyzm ( herbata z pokrzywy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, uzupełniające składniki mineralne, oczyszczające, )
- zmiany skóry (działanie przeciwzapalne, łagodzące, wzmacniające, regenerujące)
- nieżyt żołądka i jelit, biegunka
- anemia (pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek);
- kruchość naczyń, skłonności do siniaków (herbata z pokrzywy ma właściwości przeciwkrwotocze, wzmacnia oraz uelastycznia ściany naczyń krwionośnych – jest bogata w witaminę K oraz flawonoidy a także garbniki)
- łupież i łojotok (pokrzywa stosowana zewnętrznie i wewnętrznie, co więcej herbata z pokrzywy wzmacnia włosy, stymuluje ich wzrost oraz hamuje siwienie i wypadanie);
- osłabienie oraz podatność na choroby (uzupełnia braki witamin oraz składników mineralnych, eliminuje toksyny i trujące produkty przemiany materii, wzmacnia siły obronne, stymuluje wytwarzanie interferonu oraz antygenów wirusowych);
- stany lękowe, urazy psychiczne (mobilizuje, tonizuje)
- nowotwory (pokrzywa powinna być na stałe wpisana w dietę osób z grupy podwyższonego ryzyka, wzmacnia system immulogiczny organizmu, pomaga skutecznie w zwalczaniu wirusów onkogennych).
Jak przygotować herbatę z pokrzywy?
Herbatę z pokrzywy należy zalać wrzącą wodą czubatą łyżeczkę wysuszonych liści (na 250 ml wody). Przykryć. Herbata z pokrzywy jest gotowa po 5 minutach. Pić 2-3 razy dziennie po szklance herbaty między posiłkami.
Aby złagodzić objawy trądziku, napar z pokrzywy można stosować do przemywania twarzy. Wówczas należy 3 łyżki suszonych liści zalać pół litra wrzątku i zaparzać pod przykryciem około 10 minut.