PIOŁUN ziele 50g





Opis
Piołun – właściwości lecznicze i zastosowanie
- niestrawność,
- zaburzenia wydzielania żółci,
- kamica żółciowa,
- anorexia,
- skąpe i bolesne miesiączkowanie,
- choroby pasożytnicze i grzybicze skóry oraz wewnątrzustrojowe (preparaty doustne i zewnętrzne),
- choroby zakaźne,
- spowolniona przemiana materii,
- troficzne choroby skóry,
- przy zaparciach i atonii jelit.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nalewka piołunowa (piołunówka) – 1 część suchego rozdrobnionego ziela zalać 3-5 częściami alkoholu 40-65%, odstawić na przynajmniej 1-2 tygodnie, przecedzić. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml lub 1 raz dziennie po 15 ml, rano. Stosować do wcierania przy bolących stawach, kontuzjach sportowych, nerwobólach, bólach mięśni.
Intrakt piołunowy – do butelki włożyć kilka świeżych potłuczonych tłuczkiem pędów piołunu i od razu zalać gorącym alkoholem 40-60%, odstawić na 1-4 tygodnie, przefiltrować. Zażywać 1-3 razy dziennie po 5-10 ml. Proporcje: 1 część ziela na 3-5 części alkoholu. Stosować do nacierania i zwalczania pasożytów skórnych. Ponadto do wcierania we włosy przy wypadaniu, łupieżu i zapaleniu skóry owłosionej (2 razy w tygodniu).
Napar piołunowy – 1 łyżkę świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia małymi porcjami.