Nawłoć ziele Herbata 50g
Opis
Nawłoć należy do roślin z rodziny bylin kłączastych. W pierwszym roku wyrastają z kłącza różyczki liści, a następnie w drugim roku pojawiają się pojedyncze łodygi dorastające do 90 cm wysokości. Dolne odziomkowe liście nawłocia mają długie piłkowane eliptyczne brzegi i zwężają się w charakterystyczny ogonek, górne liście są natomiast siedzące, ostre i lancetowate.
Surowiec nawłoci jest bogaty w olejek lotny, kwasy organiczne, flawonoidy, m. in. rutynę, dużo garbników, śluz, saponiny oraz żywice.
Nawłoć pospolita –
– przeciwzapalnie i przeciwskurczowo w obrębie układu moczowego,
– zalecanany jest w stanach zapalnych nerek, moczowodów a także pęcherza moczowego,
– pomocniczo w kamicy nerkowej i przeroście gruczołu krokowego (prostaty) u mężczyzn,
– stosowany przy leczeniu uporczywych biegunek, czerwonki,
– ma zastosowanie w nieżytach przewodu pokarmowego, nadmiernej fermentacji jelitowej, drobnych krwawieniach w przewodzie pokarmowym
– jako środek przeciwkaszlowy, który można też pomocniczo stosować w astmie i zapaleniu oskrzeli,
– przy chorobach metabolicznych i z autoagresji immunologicznej (reumatyczne, toczeń, trądziki, łuszczyca),
– przy kuracjach odtruwających, otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu, niewydolności krążenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar z ziela nawłoci. Przygotowuje się go z 1 łyżeczki suszu, który zalewamy 1 szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15-20 minut. Później przecedzamy i pijemy 1-2 razy dziennie po 1 szklance.
Napar z ziela nawłoci stosuje się również zewnętrznie do okładów na trudno gojące się rany, wykwity skórne, owrzodzenia, a także do płukania w zapaleniach i zakażeniach jamy ustnej oraz gardła.