Promocje
Chleb żytni w puszce 500 g
Chleb żytni w puszce 500 g
17,80 zł 12,00 zł
szt.
Produkt dnia
Osprzęt montażowy do zamykarki puszek
Osprzęt montażowy do zamykarki puszek
540,00 zł
szt.
Czajnik Silver
Czajnik Silver
315,00 zł
szt.
Młynek ręczny do zboża
Młynek ręczny do zboża
149,00 zł
szt.

Jarzębina Owoc

Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 4,20 zł 4.20
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Jarzębina występuje nie tylko w lasach, ale również w parkach, ogrodach oraz wzdłuż ulic – jarzębina jest także drzewem ozdobnym. Zakwita na początku  maja, ale najpiękniej prezentuje się jesienią, kiedy w pełni dojrzałe owoce nabierają głębokiego czerwonego koloru. Okrągłe jagody mają cierpki i gorzki smak. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści.

W jagodach jarzębiny znajdziemy mnóstwo cennych substancji. Pośród nich znajdziemy między innymi takie  witaminy jak: A, C, E, K. Owoce są również bardzo bogate w witaminę C, są również innym źródłem witaminy P, a obu tych witamin niektóre gatunki jarzębiny mają więcej niż jabłka oraz gruszki. Dostarcza minerałów: miedzi, potasu, magnezu  oraz sodu. Dodatkowo zawiera antocyjany, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, gorycze, terpeny oraz cukry, w tym fruktozę.

 

Jarzębina – według literatury owoce jarzębiny posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:

  • pomocne przy niedomogach wątroby oraz nerek jak również terapii puchliny wodnej (obrzęków),
  • jako środek diuretyczny oraz przydatny w łagodnych nieżytach przewodu pokarmowego,
  • odwar z owoców jarzębiny do płukania gardła przy chrypce,
  • wyciąg z owoców jarzębiny jest środkiem moczopędnym, rozwalniającym kał, przeciwreumatycznym oraz przeciwkamiczym,
  • polecana w profilaktyce kamicy moczowej, cukrzycy, reumatyzmu, zaburzeń metabolicznych i artretyzmu,
  • zwiększa wydalanie kwasu moczowego,
  • zapobiega hipowitaminozie C,
  • pobudza przemianę materii,
  • owoce stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odwar z owoców – 1-2 łyżki owoców rozdrobnionych zalewamy 250 ml wody, gotujemy przez 5 minut i odstawiamy na 30 minut, odcedzamy. Odwar należy pic po 250 ml 1-4 razy dziennie, najlepiej z miodem naturalnym lub sokiem owocowym. Polecany przy gorączce, szczególnie z maliną oraz równoczesnym podaniu salicylanów lub ziół salicylowych. Odwar można również stosować do pielęgnowania skóry oraz  do robienia okładów na oczy.

Napar jarzębinowy – Łyżkę rozkruszonych owoców jarzębiny zalewamy szklanką letniej wody, gotujemy do wrzenia i trzymamy na ogniu przez 5 minut pod przykryciem. Odstawiamy na 15 minut, następnie przecedzamy. Odwar należy pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie jako lek przeciwbiegunkowy i moczopędny.

Intrakt z jarzębiny – 100 g kwiatów lub owoców rozdrobnić i zalać 500 ml alkoholu 40-60% lub rumu. Wytrawiać przynajmniej 14 dni. Można dodać miód klarowny, przyprawy korzenne. Zażywać 1 raz dziennie po kieliszeczku przez 2 tygodnie. Stosować co 2-3 miesiące taką kurację. Pomocny w leczeniu choroby wieńcowej, przerostu gruczołu krokowego, zaburzeń krążenia obwodowego, dla przyśpieszenia przemiany materii i wzmocnienia. W leczeniu obrzęków (puchliny wodnej) zalecany jest intrakt 1:3 i wino jarzębinowe, bowiem wówczas trzeba zażywać środki moczopędne, a równocześnie ograniczać przyjmowanie płynów (stąd napary i odwary nie zawsze są wskazane, chyba że zastosujemy stężone wyciągi wodne – przyjmowane wtedy w małych ilościach)

Opinie o produkcie (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl