DZIKA RÓŻA OWOC rozdrobniony 50g





Opis
Dzika róża to pospolity gatunek krzewów z rodziny różowatych. Rośnie dziko na półkuli północnej w strefie umiarkowanej i ciepłej. Rozprzestrzeniła się również w Australii i Nowej Zelandii.
W Polsce różę stosowano już od czasów średniowiecza. W postaci naparów używano jej w czasie przeziębień i w chorobach z wysoką gorączką, a także w dolegliwościach wątroby i w czasie biegunek. Przypisywano jej także właściwości chłodzące i osuszające, więc okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące, ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia.
Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają
duże ilości witaminy C, ale też witaminy B2, K, PP, E. Oprócz witamin zawierają: garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, pektyny i cukry.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- zapobiegają niedoborom witamin, leczą awitaminozy, działają antyszkorbutowo. Zawarte
w owocach witaminy są łatwo przyswajalne. Witamina C jest chroniona przed rozkładem
dzięki ochronnej roli flawonoidów i kwasów organicznych. - leczą zaburzenia pracy dróg trawiennych, w tym niedomagania pęcherzyka żółciowego,
zawarte w owocach garbniki działają przeciwzapalnie i ściągająco. - wspomagają leczenie chorób dróg moczowych: infekcji, krwiomoczu, kamicy nerkowej.
Zawarta w dzikiej róży witamina C nadaje środowisku korzystny, kwaśny odczyn, który
nie sprzyja rozwojowi bakterii. - leczą rany, blizny, oparzenia, wybroczyny skórne, owrzodzenia żołądka, jelit.
- zapobiegają rozwojowi nowotworów – witamina C nie dopuszcza do powstawania
rakotwórczych związków w trakcie przemian azotowych zachodzących w procesie
trawienia. - wspomagają działanie ziół regulujących pracę serca.
- z powodu skutecznego wzmocnienia ustroju polecane są szczególnie dzieciom oraz osobom starszym i rekonwalescentom.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar – 2 łyżeczki owoców zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć 10 minut. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.