Czubryca 600g
Opis
Zastosowanie kulinarne czubrycy
Cząber zimowy doskonale pasuje do fasoli i mięsa, bardzo często do lżejszychmięs takich jak kurczak lub indyk. Może też być stosowany w farszu. Świeży górski cząber ma mocny smak, lecz podczas długiego gotowania traci swój ciężki posmak. Czubrica używana jest też do jajecznicy, kanapek, zup, ryb, jarzyn, sałatek, serów i kiełbas oraz nadaje się do konserwowania i przyprawiania ogórków i kapusty.
Właściwości lecznicze czubrycy
Wyciągi z cząbru górskiego hamują rozwój niektórych drożdżaków (z rodzaju Candida), bakterii: paciorkowców i gronkowców oraz pałeczek okrężnicy E. coli. Olejek z cząbru górskiego hamuje aktywność wirusów, np. HIV. Działa także niszcząco na grzyby patogenne z rodzaju Trichophyton.
Preparaty sporządzane z cząbru górskiego, obok silnego działania odkażającego i antyseptycznego, działają rozkurczowo i pobudzająco na czynności przewodu pokarmowego oraz ochronnie na wątrobę. Stosowany jest jako środek na kolki i lekarstwo na wzdęcia oraz w leczeniu zapalenia żołądka i jelit, zapalenia pęcherza moczowego, nudności, biegunkę, ból gardła izaburzenia miesiączkowania. Jest on stosowany jako środek wykrztuśny oraz w leczeniu ukąszenia. Gałązkę rośliny wciera się w miejsce ukąszenia pszczoły lub osy, co przynosi natychmiastową ulgę.