BABKA LANCETOWATA liść 50g





Opis
Babka lancetowata – właściwości lecznicze i zastosowanie
- wykazuje właściwości antybiotyczne,
- zwiększa krzepliwość krwi, działa ściągająco, oczyszcza krew, płuca i żołądek,
- zmniejsza przekrwienie błon śluzowych oraz nadmierną przepuszczalność włosowatych naczyń krwionośnych,
- działa również rozkurczowo na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych oraz wykrztuśnie i moczopędnie,
- działa przeciwzapalnie w jamie ustnej, gardle i przewodzie pokarmowym,
- działa gojąco na rany, oparzenia, wspomaga regenerację naskórka, jak również stosowana jest na wysypki i wrzody,
- stosuje się ją w leczeniu rozedmy płuc i astmy, a także w zewnętrznym leczeniu skóry, ze względu na działanie przeciwzapalne i ściągające,
- z liści babki przyrządza się napary, pomocne w nieżytach jamy ustnej, przewodu pokarmowego i oddechowego, w owrzodzeniach żołądka, zatruciach bakteryjnych, także biegunkach – głównie u dzieci.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar 1 łyżkę suszu zalewamy 350 ml ciepłej wody. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut. Gorący wywar należy odstawić do ostygnięcia na 10-15 minut. Dziennie stosuje się ją nie częściej niż 3 razy po 1 szklance.
Po wystygnięciu naparu, można używać jako okładu leczniczego. Jeśli chcemy go wykorzystać do przemywania oczu należy dodać do niego nieco przegotowanej wody.