Oregano 200g
Opis
Zastosowanie kulinarne oregano
Oregano jest ważnym ziołem w kuchni. Zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek, z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami. W przeciwieństwie do większości włoskich ziół. łączy dobrze z ostrymi potrawami. Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich.
W kuchni tureckiej, oregano jest stosowany głównie do poprawy smaku i aromatu mięsa, zwłaszcza mięsa baraniego i jagnięcego. W grill barach i kebabrestauracjach, można je zazwyczaj znaleźć na stole, razem z papryką, solą i pieprzem.
Oregano używa się także do aromatyzowania niektórych wódek i likierów oraz oliwy z oliwek
Właściwości zdrowotne oregano
Oregano było używane jako środek antyseptyczny, a także jako lek na żołądek, jelita i dolegliwości układu oddechowego. Działa odtruwająco, wiatropędnie, łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry.