Mieszanka do wypieku chleba litewskiego na naturalnym zakwasie 550g





Opis
Mieszanka do wypieku chleba litewskiego na naturalnym zakwasie 550g
Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, słód żytni, zakwas żytni, sól, kminek, cukier.
Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu
Opakowanie: 550 g
Jedno opakowanie 550 g umożliwia wypiek 1 chleba.
Mieszankę przygotuj zgodnie z recepturą podaną na opakowaniu.
Sposób użycia:
1) Zawartość opakowania wsyp do miski.
2) Dodaj 400 ml ciepłej wody około 26 stopni Celsjusza
3) Mieszaj do połączenia się wszystkich składników - około 3-4 minut (najlepiej robotem kuchennym).
4) Pozostaw przykryte ciasto na 30 minut.
5) Do ciasta dodaj 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy i wymieszaj ponownie.
6) Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej o wymiarach 35 x 14 1,8L)
7) Pozostaw w ciepłym miejscu na +/- 50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość) następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220-230 stopni Celsjusza.
8) Wypiekaj tak 10 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180-190 stopni Celsjusza i dalej piecz przez około 30 minut.
9) Po wyjęciu z piekarnika posmaruj z wierzchu chleb wodą za pomocą pędzla.