Koper suszony nać 200g
Opis
Zastosowanie w kuchni
Koperek doskonale pasuje do potraw z jaj, sosów do sałatek, ziemniaków czy kapusty. Natka kopru tradycyjnie dodawana jest do ugotowanych ziemniaków. Koperek z dodatkiem masła i mleka dodaje się do pire ziemniaczanego. Koperkiem można przyprawić roladę z łososia z serkiem.
Lecznicze właściwości koperku
Dzięki olejkom eterycznym koperek działa uspokajająco. Poprawia trawienie. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Pomaga w objawach kolki, wzdęciach i nieżycie górnych dróg oddechowych. Wspomaga laktację. Napar z koperku stosowany zewnętrznie działa antyseptycznie – łagodzi ropne zakażenia skóry i opuchliznę powiek. Surowce zielarskie koperku leczą bezsenność i działają wykrztuśnie. Koperek zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa rozkurczowo i przeciwgrzybicznie. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu. Duża zawartość wapnia obecnego w koperku wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Koperek ma działanie antybakteryjne.