Chilli mielone 460g
Opis
Chilli to ostrzejsza odmiana papryki, wywodząca się z Ameryki Południowej. Jednak obecnie miejsce znalazła w kuchniach na całym świecie. Swój ostry smak zawdzięcza obecności kapsaicyny – specjalnej substancji która nieco podrażnia i rozgrzewa skórę oraz błonę śluzową, ale przy tym nie wywołuje ich stanu zapalnego. Popularne „pieczenie w ustach”, które czujemy po jej spożyciu jest wynikiem działania kapsaicyny na zakończenia czuciowe i termiczne nerwów. Dzięki temu procesowi podrażniona zostaje błona śluzowa żołądka, wzmaga się apetyt i wydzielają się soki żołądkowe, co ułatwia trawienie pokarmów. Ponadto chilli bogate jest w szereg substancji, w tym w witaminy i beta-karoten. Co więcej, niejednokrotnie używa się jej przy różnego rodzaju dolegliwościach i tak kompres, maść bądź plastry rozgrzewające z chilli mogą pomóc przy nerwobólach i załagodzić bóle korzonków i te pochodzenia reumatycznego.
Chilli mielone stanowi doskonały dodatek, który pozwoli ulepszyć Twoje potrawy i uatrakcyjni je o wyrazistą nutę smakową. Swoje zastosowanie znajdzie przy różnego rodzaju sosach do mięsa mielonego, sosach na bazie pomidorów itp. Wspaniale skomponuje się z daniami typu burrito, a nawet tymi, które za swoją podstawą biorą mięso drobiowe.
Chilli mielone doskonale doprawi też domowy gulasz, który dzięki jego zastosowaniu nabierze nieco ostrzejszego smaku. Jest też niemal niezbędne we wszelkich potrawach z curry.